Jouw vragen en onderwerpen over coaching

Heb je een specifieke vraag of een onderwerp over coaching waar je meer over wil weten? Klik dan op de beginletter van het trefwoord en kijk of jouw vraag (en antwoord) er bij staat. Is dit niet het geval? Dan kun je natuurlijk altijd nog contact met ons opnemen.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ



A
Aanvraag

Het doen van een aanvraag bij een coach voor een kennismakingsgesprek

Ben je op zoek naar een coach?
Dan is de eerste stap: oriënteren. Maak gebruik van de zoekfilters om coaches te vinden waar jij naar op zoek bent.

Welke coach past bij jou?
Los nog van jouw hulpvraag is het belangrijk dat je een coach kiest waar je je goed bij voelt, een coach waarmee je een 'klik' ervaart.

Coach gevonden waar je een 'klik' mee hebt?
Dan kun je direct een kennismakingsgesprek met haar/hem aanvragen. Op het coachprofiel van de gekozen coach vul je eenvoudig het aanvraagformulier in en je wordt teruggebeld of gemaild door de coach. Het kennismakingsgesprek is bijna altijd gratis!

Tip!

Bekijk de video van de coach om een goede indruk te krijgen en te bepalen of je een 'klik' ervaart.


Advies

Het verkrijgen van advies van een coach op Coaching voor Mij

Tijdens jouw coachtraject ontstaat een wisselwerking tussen jou en de coach. Daarbij kan de coach je van advies voorzien. Echter, het is belangrijk dat je zelf tot de conclusie komt wat goed voor jou is. De coach coacht je naar jouw eigen antwoorden.

Tip!

Heb je moeite om de juiste coach te vinden op Coaching voor Mij? Dan kunnen wij je altijd nog in contact brengen met een van onze partners. Zij zullen aan de hand van jouw coachvraag een coach voor jou zoeken.


Afspraken maken

Het maken van een afspraak bij een coach

Het maken van een afspraak met een coach op Coaching voor Mij is heel eenvoudig. Zodra je de 'klik' ervaart met een coach kun je een (gratis) kennismakingsgesprek aanvragen. Vul het formulier in en de coach neemt contact met je op. Vervolgens stem je samen af wanneer en waar jullie het kennismakingsgesprek laten plaatsvinden.

Tip!

Overigens doen wij een beroep op je: wanneer je een aanvraag voor een gratis kennismakingsgesprek hebt gedaan en je hebt je bedacht, dan kun je dat rustig tegen de coach zeggen. Niet reageren op telefoon of e-mails van een coach zou je zelf ook niet prettig vinden als je coach zou zijn. Graag een kort berichtje aan de coach in dat geval.






B
Bedrijven

Waarom zou je Coaching voor Mij inzetten binnen je eigen organisatie of bedrijf?

Door de keuze van de coach bij jouw medewerker neer te leggen, gaat de effectiviteit van het coachen omhoog. Op die manier maakt u efficiënt gebruik van uw opleidings- of HR budget.

Coaching voor Mij biedt u verschillende mogelijkheden om zo goed mogelijk uw medewerkers te bedienen. Van loopbaancoaching tot outplacement.

Tip!

Met Coaching voor Mij maakt u optimaal gebruik van Coaching voor Mij!


Beoordelen

Ik zie beoordelingen van andere coachees bij profielen staan

Niet alleen opleiding, ervaring en certificering zijn graadmeters of een coach goed is. Ook de beoordeling van haar/zijn klanten — de coachees — is een goede indicatie. Door te lezen wat anderen schrijven over deze coach krijg je een globaal beeld hoe de coach te werk gaat. Dit in combinatie met het coachprofiel en de video geeft je een goed beeld of de coach ook bij jou past.

Alle beoordelingen zijn door ons gecontroleerd en met toestemming van de coachee geplaatst.

Tip!

Als je zelf gecoacht bent, beoordeel dan de coach via Coaching voor Mij. Op deze manier help je de coach met de nodige feedback én je helpt anderen zoals zij jou hebben geholpen met hun beoordeling.


Betaling

Hoe gaat het betalen van een coachtraject?

Coaching voor Mij zit niet tussen jou en de coach in. Het betalen van een coachgesprek is iets tussen jou, de organisatie waar je voor werkt én de coach. Je stemt tijdens het kennismakingsgesprek af hoeveel je per uur of traject betaalt en hoe de betaling plaatsvindt. Bijvoorbeeld: per gesprek, per uur of per traject. Daarnaast of je het zelf betaalt of jouw werkgever.

Tip!

Vraag in ieder geval na of de kosten inclusief of exclusief BTW zijn. Dit voorkomt naderhand mogelijke onenigheid. Daarnaast worden sommige coachtrajecten vergoed door je Zorgverzekeraar.

 


Boeken

Ik zoek boeken over coachen of over specifieke coach gerelateerde onderwerpen.

Via verschillende sites is het mogelijk om boeken over coaching te vinden. Bij Coaching voor Mij hebben wij een selectie van boeken gemaakt die mogelijk voor jou interessant is. Daarnaast bieden wij coaches de mogelijkheid om hun boek aan te bieden. Je kunt vrijwel alle boeken direct online bestellen.

Tip!

Ben je zelf een coach en schrijf je boeken? Meld je dan aan bij Coaching voor Mij en profiteer van een extra afzetkanaal!






C
Certificering

Moet een coach gecertificeerd zijn?

Een coach kan ervoor kiezen om zich te laten certificeren, wat een belangrijk signaal is voor klanten en andere belanghebbenden. Dit geeft aan dat de coach werkt volgens specifieke methoden en een ondernemende geest heeft. Het is echter belangrijk op te merken dat certificering op zichzelf geen garantie is voor de kwaliteit van een coach. Het biedt echter wel inzicht in de benadering van de coach binnen zijn vakgebied, en de coach kan informatie verstrekken over zijn werkwijze. Om gecertificeerd te blijven, moet een coach vaak voortdurend bijscholingen en trainingen volgen, en een lidmaatschapsbijdrage betalen. Certificering toont aan dat de coach voldoet aan de standaarden zoals vastgesteld door de uitgever van het certificaat, wat een bepaalde mate van betrouwbaarheid en professionaliteit impliceert.

Tip!

Organisaties vinden certificering vaak een teken van 'vermogen om te coachen'. Het is voor hen een houvast en enige indicatie hoe de coach omgaat met haar of zijn vakgebied. Hoewel niet noodzakelijk, is het als coach wel een extra bewijs hoe je omgaat met coaching en daarom het overwegen waard.

Op de Coaching voor Mij website staat meer informatie over certificeringen, zoals de uitgevers van certificaten en wat de certificeringen inhouden.


Coach

Wat is eigenlijk een coach?

Een coach is een professionele begeleider die individuen of groepen ondersteunt bij het identificeren en behalen van persoonlijke of professionele doelen. Coaches werken op diverse terreinen zoals carrièreontwikkeling, leiderschap, gezondheid en sport. Ze maken gebruik van verschillende technieken zoals luisteren, feedback geven en vragen stellen om cliënten te helpen bij het verkennen van mogelijkheden en het ontwikkelen van vaardigheden om succesvol te zijn in hun doelen.

Tip!

Bekijk de verschillende vormen van coaching op het Coaching voor Mij platform; dit kan je helpen om sneller de juiste coach te vinden.


Coachen is een vak

Is coachen een vak?

Ja, coachen kan zeker worden beschouwd als een vak. Het is een professionele discipline die specifieke vaardigheden, kennis en ervaring vereist om effectief te zijn. Professionele coaches ondergaan vaak uitgebreide training en opleiding om hun vaardigheden te ontwikkelen en zich te specialiseren in verschillende aspecten van coaching.

Net als bij andere vakgebieden zijn er ook professionele standaarden, ethische richtlijnen en certificeringen in de coachingindustrie. Organisaties zoals de International Coach Federation (ICF) stellen normen vast voor de professionele praktijk van coaching en bieden accreditatie aan coaches die aan bepaalde kwalificaties voldoen. Dit draagt bij aan de erkenning van coaching als een vak en zorgt voor een consistente en kwalitatieve dienstverlening aan cliënten.

Bovendien vereist effectief coachen een combinatie van zowel 'hard skills' als 'soft skills'. 'Hard skills' omvatten technieken en methodologieën voor het begeleiden van cliënten door het coachingproces, terwijl 'soft skills' omvatten empathie, communicatie, luistervaardigheid, en het vermogen om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de cliënt. Deze vaardigheden worden ontwikkeld door middel van training, praktijkervaring en voortdurende professionele ontwikkeling.

Kortom, hoewel coaching een relatief jong vakgebied is, wordt het steeds meer erkend als een waardevolle en effectieve benadering voor persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling, en het verbeteren van prestaties op individueel en organisatorisch niveau.

Tip!

Kies je voor een coach buiten Coaching voor Mij om, wees dan alert op de opleiding van de coach! Controleer of de coach de nodige opleidingen (en certificeringen) heeft! Je verdient een coach die het coachen serieus neemt en het ook echt als een vak ziet!


Coachtraject

Hoe ziet een coachtraject eruit?

Een coachtraject kan variëren afhankelijk van de coach, de behoeften van de cliënt en het specifieke doel van de coaching. Over het algemeen volgt een coachtraject echter een vergelijkbare structuur. Hier is een algemene beschrijving van hoe een coachtraject eruit zou kunnen zien:

  • Kennismaking en doelbepaling
    Het coachtraject begint meestal met een kennismakingsgesprek tussen de coach en de cliënt. Tijdens dit gesprek leren ze elkaar kennen, bespreken ze de verwachtingen en doelen van de cliënt en bepalen ze samen het focusgebied van de coaching.

  • Intake en evaluatie
    De coach voert mogelijk een intakegesprek uit om meer inzicht te krijgen in de achtergrond, behoeften en uitdagingen van de cliënt. Dit kan ook het identificeren van sterke punten, waarden en doelen van de cliënt omvatten.

  • Doelstellingen en plan van aanpak
    Op basis van de informatie uit de kennismaking en de intake, stelt de coach samen met de cliënt specifieke doelen vast voor het coachingstraject. Ze ontwikkelen vervolgens een plan van aanpak met concrete actiestappen om deze doelen te bereiken.

  • Sessies
    Het coachtraject omvat regelmatige coachingsessies waarin de coach de cliënt ondersteunt bij het verkennen van gedachten, gevoelens en gedragingen die relevant zijn voor hun doelen. De sessies kunnen verschillende technieken en interventies omvatten om de cliënt te helpen nieuwe inzichten te verkrijgen, obstakels te overwinnen en vooruitgang te boeken.

  • Reflectie en evaluatie
    Tijdens het coachingstraject moedigt de coach de cliënt aan om regelmatig te reflecteren op hun vooruitgang, successen en uitdagingen. Ze evalueren samen de effectiviteit van de coaching en passen indien nodig het plan van aanpak aan.

  • Afsluiting en follow-up
    Na het bereiken van de gestelde doelen of het voltooien van het coachingstraject, sluiten de coach en de cliënt het traject af met een evaluatie van de behaalde resultaten en een bespreking van eventuele vervolgstappen. Soms kan er ook een follow-up worden gepland om te controleren op langetermijnresultaten en ondersteuning te bieden indien nodig.

Dit is een algemene blauwdruk van hoe een coachtraject eruit zou kunnen zien, maar het kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de cliënt, evenals de aanpak van de coach.

Tip!

Het GROW-model is een populaire coachingstechniek die is ontwikkeld door Sir John Whitmore en anderen. Het is een eenvoudig maar effectief raamwerk dat coaches en cliënten kunnen gebruiken om doelen te stellen en vooruitgang te boeken.


Collega's

Ik heb dezelfde coach als mijn collega

Het is positief als je leidinggevende of HR-manager je de kans biedt om gecoacht te worden. Nog beter zou het zijn als je zelf de mogelijkheid hebt om je coach te kiezen. Iedere persoon is immers uniek en reageert anders op coaching. Als zowel jij als je leidinggevende streven naar effectieve en efficiënte coaching, is het aan te raden om zelf een coach te selecteren waarmee je een goede klik hebt.

Tip!

Door te kijken naar de persoonlijke coachvideo's op Coaching voor Mij, krijg je een goede indicatie wie de coach is én of je een 'klik' ervaart. Daarnaast kan jouw leidinggevende of HR Manager er voor kiezen om Coaching voor Mij in te zetten binnen zijn gehele organisatie.






D
Duur

Wat kost een coachtraject eigenlijk?

Het tarief varieert afhankelijk van het type coaching (zoals Relatiecoaching versus Loopbaancoaching), de individuele coach en de duur van het programma. Bij het zoeken naar coaches kun je filteren op kosten, zodat je een coach kunt vinden die past binnen jouw budget en behoeften.

Tip!

Gun jezelf die investering in jezelf! Vaak zijn we makkelijker in het aanschaffen van een paar dure nieuwe schoenen, dan een coachtraject. Terwijl dit gaat over jouw eigen geluk en welzijn! In the end, is het jouw investering meer dan waard.






E
Ervaring

Is veel ervaring belangrijk?

Natuurlijk geeft de nodige ervaring een schat aan informatie en technieken die een coach kan gebruiken. Door de jaren heen erkent en herkent de coach mogelijke factoren die bij jou spelen. Hierdoor is de coach in staat sneller de juiste begeleiding te geven. Waardoor je weer sneller jouw doelen bereikt. Het is alleen geen blijk van vermogen. Daarom is het belangrijk om de 'ervaring' van de coach samen met andere factoren, zoals opleiding, certificering én de beoordeling van anderen mee te wegen in de kwaliteit.

Tip!

Bekijk de coachprofielen op Coaching voor Mij. Daar staat het aantal jaren ervaring van de coach. Veelal staat er ook waar dat precies in is geweest. Vraag daarnaast de coach zelf hoe haar of zijn ervaring jou zou kunnen helpen.


Evaluatie

Mijn coach stelt voor om te evalueren na het coachtraject

Zoals bij elk 'project' of plan dat je hebt uitgevoerd, zelfs na jouw vakantie, evalueer je hoe het is gegaan en wat het je heeft opgeleverd. Daarom is het ook van belang dat je samen met jouw coach — na het coachtraject — dit traject en de output evalueert. Samen kijk je of jouw coachdoelen (deels) zijn behaald en hoe het traject is gegaan. Daarnaast is het leerzaam voor jou en de coach.

Tip!

Voordat je start met jouw coachtraject, stem met jouw coach af waarop je gaat evalueren. Je kunt natuurlijk het stappenplan gebruiken dat je voor aanvang van het coachtraject samen opstelt. Maar ook de gestelde doelen moeten terugkomen. Daarnaast is het verstandig om de coach van feedback te voorzien. Een mooi handvat is: geef 3 tips (waar zit verbetering volgens jou) en geef 3 tops (waar moet de coach mee doorgaan volgens jou).

Deel jouw beoordeling online! Op deze manier hebben anderen ook wat aan jouw beoordeling. Zij kunnen zien of de coach wellicht bij hen past.






F
Fulltime

Mijn coach werkt niet fulltime

Veel coaches combineren een parttime coachpraktijk met een andere parttime baan. Enerzijds omdat het lastig is om gedurende de gehele week betaalde coachtrajecten te hebben. Anderzijds ook omdat het fysiek en mentaal erg zwaar kan zijn. Het is dan ook vaak een bewuste keuze van coaches om dit niet fulltime te doen. Er zijn echter coaches die fulltime coach zijn. Hier is geen graadmeter of richtlijn in, dit verschilt gewoon per persoon.

Tip!

Ben je nieuwsgierig of en waarom jouw coach fulltime werkt, vraag het aan jouw coach!






G
Geheim

Wat ik tegen de coach zeg, blijft dat tussen de coach en mij?

Alle informatie die je deelt met een coach is vertrouwelijk en geheim. Dit moet ook kunnen omdat je geen remming mag voelen om iets te zeggen. Pas als je eerlijk tegen jezelf en de coach kunt zijn, ligt de weg naar effectief coachen open.

Tip!

Als het delen van informatie met de coach moeilijk voor je is, geef dan aan dat je hiermee worstelt. Je hoeft niet direct te vertellen waarom je iets wel of niet deelt. Het maakt het voor de coach duidelijk dat je nog in een proces zit.


Gevoel

Ik weet niet wat ik aan moet met het gevoel dat ik heb

Gevoel is niet altijd een goede raadgever, het kan tot beslissingen leiden waar je later enorme spijt van hebt. De Relatiecoaches komen maar al te vaak een situatie tegen waarin de coachee achteraf anders had willen handelen.

Gevoel kan ook wel een signaal zijn, of duidelijke sturing geven om iets wel of niet te doen. Achter elk gevoel schuilt een bron. Als de bron eenmaal helder voor je is, maakt het mogelijk om jouw handelen te interpreteren en er naar te handelen.

Tip!

Voordat je met een coach een kennismakingsgesprek gaat houden, bekijk haar of zijn video. Ervaar je een 'klik'? Dan zul je in ieder geval niet voor een verrassing komen te staan.


Gratis

Er staat dat het kennismakingsgesprek gratis is, klopt dat?

Vaak hanteren coaches een gratis intake of kennismakingsgesprek. Maar dat is niet altijd zo. De coaches op Coaching voor Mij hanteren bijna allemaal een gratis kennismakingsgesprek. Is dat raar? Ja eigenlijk wel, want met een kennismakingsgesprek wordt echt al werk geleverd door de coach! Je krijgt dus een eerste indicatie of je aan het juiste adres bent en wat de coach voor jou kan betekenen.

Het mooie van een gratis kennismakingsgesprek is dat je geen drempel hebt om het gesprek aan te gaan en besluit je toch om niet verder te gaan, dan kan dat. Wel netjes om dat dan de coach even te laten weten natuurlijk.

Tip!

Vraag altijd nog voor de zekerheid na of het kennismakingsgesprek gratis is. En mocht er toch geen klik zijn na afloop, dan is er zeker een coach aanwezig op Coaching voor Mij waar je die klik wel mee zult ervaren!






H
HR manager

Hoe kan ik mijn collega's met een coach in contact brengen?

Als HR Manager is een van jouw taken een omgeving te creëren waarin jouw medewerkers zo goed mogelijk kunnen presteren. Dat kan uiteraard op verschillende manieren. Één daarvan is het inzetten van coaching. Vaak hebben HR Managers een pool van coaches waaruit zij mogen putten. Deze zijn geselecteerd via de bedrijven waar zij voor werken. Veelal omdat een raamovereenkomst is afgesloten. Jammer hiervan is dat de medewerker zijn eigen coach niet mag kiezen. En waarom eigenlijk niet? De organisatie en medewerker zijn beiden gebaat bij effectieve coaching. Laat de medewerker daarom zelf zijn coach kiezen (uit de pool).

Tip!

Gebruik als HR Manager ook de mogelijkheid om Coaching voor Mij voor jouw organisatie intern te gebruiken.


Hulpmiddelen

Moet ik die (online) vragenlijst wel invullen?

De coach heeft tal van hulpmiddelen ter beschikking om je te helpen. Deze hulpmiddelen zijn er om je meer inzicht te geven in bijvoorbeeld: wie je bent, hoe je jezelf ziet, waar je goed in bent, etc.

Dit kan op verschillende manieren. Door het invullen van vragenlijsten tot aan speciale oefeningen die je thuis op de bank kunt doen.

Daarnaast zijn er online tools ter beschikkingen die je in het dagelijks leven helpen jouw coachdoelen te bereiken, nadat je deze met een coach hebt vastgesteld.

Tip!

Vraag tijdens het kennismakingsgesprek welke middelen de coach denkt te gaan gebruiken. Of hier huiswerk bij hoort en hoe het verdere proces eruitziet.






K
Kennismakingsgesprek

Kennismakingsgesprek? waar is dat goed voor?

Vaak bieden coaches een gratis kennismakingsgesprek aan voordat überhaupt het coachtraject van start gaat. De reden is allereerst om te kijken of er een klik is tussen jou en de coach. Daarnaast zal de coach kijken of je bij haar of hem aan het juiste adres bent.

Onderwerpen als, duur van het traject, kosten, plan van aanpak en evaluatie komen aan de orde. Ook waar en op welke tijdstippen de coachgesprekken plaatsvinden zijn onderwerpen die je bespreekt.

Tip!

Om effectief met jouw tijd en geld om te gaan biedt Coaching voor Mij je de mogelijkheid het coachprofiel te lezen en de coachvideo te bekijken. Zo krijg je voor het kennismakingsgesprek al een goed beeld en kun je bekijken of je een klik ervaart met de coach! Scheelt je tijd én geld! Wel zo handig dus.

Ervaar je een 'klik' met een coach? Dan kun je direct een gratis gesprek aanvragen.


Klik

Ik heb niet echt een goed gevoel bij de coach

Voordat je überhaupt met een coachtraject gaat starten is het belangrijk om vast te stellen of je ook daadwerkelijk door de betreffende coach gecoacht wil worden. Als je een 'klik' ervaart met de coach is jouw bereidwilligheid om ook echt met de coach aan de slag te gaan groter. Ook wanneer deze je confronteert met zaken die je misschien minder leuk vindt.

Daarom is het van belang dat je vaststelt of je een 'klik' ervaart met de persoon die jou mogelijk gaat coachen.

Tip!

Bekijk de online video's van coaches, lees hun coachprofiel én lees de beoordelingen van andere personen die zijn gecoacht. 


Kosten

Ik vind het wel duur zo'n coachtraject

De kosten van een coachtraject verschillen per type coaching, per uur, per traject en per aanpak. Wat duur is en niet, dat bepaal je zelf.

Belangrijk om te weten dat als je eenmaal de juiste coach hebt gevonden, dat vaak over geld te praten valt. Laat dit je dan ook niet tegenhouden.

Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat het om een investering in jezelf (of relatie) gaat. Een paar honderd euro kan nu misschien veel zijn, maar verspreid over de jaren heen is het te verwaarlozen!

Tip!

In een aantal gevallen vergoedt jouw zorgverzekeraar (een deel) van de kosten. Het is dan ook raadzaam om de coach en zorgverzekeraar te vragen of dit ook in jouw geval van toepassing is.






L
Life coach

Wat doet een Life Coach?

Een Life Coach is een professional die individuen begeleidt bij het bereiken van persoonlijke doelen, het overwinnen van obstakels en het verbeteren van hun algehele welzijn en levenskwaliteit.

In tegenstelling tot therapeuten, die zich meer richten op het verleden en op het omgaan met psychische aandoeningen, concentreert een Life Coach zich voornamelijk op het heden en de toekomst, en helpt zij/hij cliënten bij het identificeren van hun doelen en het ontwikkelen van actieplannen om deze doelen te bereiken.

Life Coaches gebruiken een verscheidenheid aan technieken en benaderingen, waaronder coachinggesprekken, visualisatieoefeningen, opdrachten en feedback, om cliënten te helpen inzicht te krijgen in hun waarden, behoeften, sterke punten en belemmeringen. Ze ondersteunen cliënten bij het stellen van realistische doelen, het overwinnen van zelftwijfel en het vinden van motivatie en zelfvertrouwen om positieve veranderingen in hun leven aan te brengen.

Over het algemeen is het doel van een Life Coach om individuen te helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun volledige potentieel, zowel persoonlijk als professioneel, en om een betekenisvol en vervuld leven te leiden.

Ontdek hoe Life Coaching jou kan helpen om jouw persoonlijke doelen te bereiken en een leven vol betekenis en voldoening te leiden.

Tip!

Bekijk alle vormen van coaching !


Loopbaancoach

Wat doet een Loopbaancoach?

Een loopbaancoach is een professionele gids die individuen bijstaat in het verkennen, ontwikkelen en beheren van hun loopbaan. Ze bieden gerichte ondersteuning, begeleiding en advies aan mensen die streven naar loopbaangroei, veranderingen in hun carrière, of die worstelen met uitdagingen in hun huidige beroepsleven.

Door samen te werken met cliënten, helpen loopbaancoaches bij het identificeren van hun sterke punten, interesses, waarden en doelen, en werken ze aan het opstellen van doelgerichte strategieën en actieplannen om deze doelen te bereiken. Ze zijn er ook om te helpen bij het overwinnen van obstakels en het navigeren door veranderingen op de arbeidsmarkt. Kortom, loopbaancoaches streven ernaar om cliënten te begeleiden naar een bevredigende en succesvolle loopbaan.

Voor SEO-optimalisatie kan de tekst worden aangepast om relevante zoekwoorden en termen op te nemen, zoals "loopbaanadvies", "loopbaanbegeleiding", "loopbaanontwikkeling", enzovoort. Bijvoorbeeld:

"Een professionele loopbaancoach biedt individuen deskundige begeleiding bij loopbaanontwikkeling, advies over carrièrewisselingen en ondersteuning bij het overwinnen van professionele obstakels. Door middel van persoonlijke samenwerking helpt de loopbaancoach cliënten bij het identificeren en realiseren van hun loopbaandoelen, met behulp van strategische planning en actiegerichte benaderingen. Ontdek hoe loopbaancoaching uw carrière naar nieuwe hoogten kan leiden."

Tip!

Bekijk alle vormen van coaching!






M
Managementcoach

Wat doet een Management Coach?

Een managementcoach richt zich specifiek op het ondersteunen en begeleiden van individuen in managementposities om hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen, hun prestaties te verbeteren en effectiever te worden in hun rol als manager.

Hier zijn enkele specifieke taken en verantwoordelijkheden van een managementcoach:

  • Leiderschapsontwikkeling
    De coach werkt samen met de manager om hun leiderschapsvaardigheden te identificeren, te ontwikkelen en te versterken. Dit omvat aspecten zoals communicatie, besluitvorming, teambuilding, conflictoplossing en motivatie van medewerkers.

  • Strategische planning
    De coach kan helpen bij het ontwikkelen van een strategisch perspectief, het stellen van doelen en het formuleren van plannen om deze doelen te bereiken. Dit kan ook het helpen bij het identificeren van kansen en uitdagingen op het gebied van management en bedrijfsvoering om de effectiviteit van de manager te vergroten.

  • Probleemoplossing
    Wanneer een manager wordt geconfronteerd met uitdagingen of problemen in hun rol, kan de coach hen helpen bij het analyseren van de situatie, het identificeren van mogelijke oplossingen en het ontwikkelen van een plan van aanpak om deze problemen effectief aan te pakken.

  • Feedback en reflectie
    De coach biedt constructieve feedback aan de manager over hun prestaties en helpt hen bij het reflecteren op hun gedrag, beslissingen en resultaten. Dit stelt de manager in staat om te leren en te groeien in hun rol.

  • Time management en organisatorische vaardigheden
    Effectieve managementcoaches kunnen managers helpen bij het verbeteren van hun time management en organisatorische vaardigheden, zodat ze hun taken efficiënter kunnen uitvoeren en beter kunnen omgaan met een hoge werkdruk.

  • Persoonlijke ontwikkeling
    Naast het ontwikkelen van professionele vaardigheden, kan een managementcoach ook ondersteuning bieden bij de persoonlijke ontwikkeling van de manager, zoals het bevorderen van zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en emotionele intelligentie.

Kortom, een managementcoach fungeert als een vertrouwde adviseur en mentor voor managers, hen helpend om effectieve leiders te worden en optimaal te presteren in hun rol.

Tip!

Bekijk alle vormen van coaching!


Marketing

Als coach marketing gebruiken of Coaching voor Mij inzetten in eigen organisatie

Marketing vormt eigenlijk het beïnvloeden van gedrag. Elke organisatie, dus ook coaches, gebruiken Marketingmiddelen om hun business onder de aandacht te brengen bij klanten. Én nog belangrijker natuurlijk dat klanten ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van jouw product of diensten.

Coaching voor Mij is een Marketing Middel / Marketing Kanaal dat coaches kunnen inzetten als hulp bij hun eigen Marketing.

Tegelijkertijd is Coaching voor Mij een hulpmiddel voor organisaties die medewerkers coaching aanbieden. In eigen huisstijl kunnen zij Coaching voor Mij inzetten in hun eigen organisatie, gratis!

Tip!

Probeer als coach de diensten van Coaching voor Mij. Er zijn geen kosten aan verbonden en werkt puur op basis van 'no cure no pay'. Ofwel, je betaalt pas aan Coaching voor Mij een eenmalige fee als je verzekerd bent van een betaalde opdracht. Bekijk ook voor meer informatie voor coaching onze website.






O
Online coaching

Welke rol speelt online in coaching?

Online coaching speelt een steeds grotere rol in de wereld van coaching vanwege de vele voordelen die het biedt, zoals:

  • Toegankelijkheid
    Online coaching maakt het mogelijk voor mensen om coaching te ontvangen, ongeacht hun locatie. Dit vermindert de belemmeringen die gepaard gaan met fysieke afstanden en maakt coaching toegankelijk voor een breder publiek.

  • Flexibiliteit
    Met online coaching kunnen cliënten en coaches flexibelere schema's hebben. Ze kunnen sessies plannen op momenten die voor beide partijen het beste werken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over reistijd of locatie.

  • Comfort en gemak
    Voor sommige mensen kan het ontvangen van coaching vanuit hun eigen huis of een andere vertrouwde omgeving comfortabeler en minder stressvol zijn dan het bijwonen van sessies op een fysieke locatie.

  • Variatie in communicatiemiddelen
    Online coaching biedt een scala aan communicatiemiddelen, waaronder videoconferenties, telefonische gesprekken, e-mails en chats. Dit stelt cliënten en coaches in staat om de communicatiemethode te kiezen die het beste bij hen past.

  • Anonimiteit
    Sommige mensen voelen zich misschien meer op hun gemak bij het bespreken van persoonlijke kwesties met een coach online, omdat ze een gevoel van anonimiteit kunnen behouden dat ze niet zouden hebben tijdens een face-to-face ontmoeting.

  • Digitale tools
    Er zijn verschillende digitale tools beschikbaar die online coaching kunnen ondersteunen, zoals online agenda's, videoconferentieplatforms, beveiligde messaging-apps en gedeelde documentopslag. Deze tools kunnen de effectiviteit en efficiëntie van het coachingsproces verder verbeteren.

Hoewel online coaching veel voordelen biedt, is het belangrijk op te merken dat het niet voor iedereen geschikt is. Sommige mensen geven de voorkeur aan persoonlijk contact tijdens coachingssessies, en voor bepaalde soorten coaching, zoals lichaamsgerichte therapieën, kan fysieke aanwezigheid essentieel zijn.

Het is belangrijk dat zowel coaches als cliënten de voor- en nadelen afwegen en de aanpak kiezen die het beste past bij hun behoeften en voorkeuren.

Tip!

Heb je een coach gevonden maar is deze niet gevestigd in jouw omgeving? Vraag dan wat de mogelijkheden zijn voor online coaching of ondersteuning.


Opleiding

Moet een coach een opleiding hebben?

Over het algemeen wordt verwacht dat een professionele coach een opleiding heeft gevolgd en een certificering heeft behaald in coaching of een gerelateerd vakgebied. Een degelijke opleiding stelt coaches in staat om effectieve coachingsvaardigheden te ontwikkelen, zoals luisteren, vragen stellen, empathie tonen, doelen stellen en actieplannen ontwikkelen. Bovendien leren coaches tijdens hun opleiding over ethische richtlijnen, culturele competentie, en de grenzen van hun rol als coach.

Hoewel de specifieke vereisten voor coachingcertificering kunnen variëren afhankelijk van het land, de branche en het type coaching, zijn er verschillende gerenommeerde certificeringsorganisaties die standaarden vaststellen en certificeringsprogramma's aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn de International Coach Federation (ICF), de European Mentoring and Coaching Council (EMCC), en de Center for Credentialing & Education (CCE).

Het volgen van een coachingsopleiding en het behalen van een certificering kan vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen bij potentiële cliënten en werkgevers. Bovendien biedt een solide opleiding coaches de nodige kennis en vaardigheden om cliënten effectief te ondersteunen bij het bereiken van hun doelen en het maximaliseren van hun potentieel.

Tip!

Coaching voor Mij is van mening dat een opleiding voor een groot deel bepaalt of een coach in staat is om ook daadwerkelijk te coachen. Daarnaast geeft het de coachee of organisatie houvast dat technieken zullen worden gebruikt die zich hebben bewezen.

De meeste opleidingen zijn geaccrediteerd, dat wil zeggen "het keurmerk dat tot uitdrukking brengt dat de kwaliteit van een opleiding door het accreditatie-orgaan positief is beoordeeld" (bron: www.nvao.net).

Het is raadzaam om coaches te bevragen over hun ervaring en opleiding. Toch is het geen objectief oordeel tot vermogen. Want het gaat er natuurlijk om hoe de coach de opleiding in de praktijk gebruikt. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor certificeringen. Daarom moet je altijd kijken naar het gehele plaatje! Bij Coaching voor Mij op de website kan je  'opleidingen' selecteren als filter in je zoekopdracht.






P
Pas op!

Is elke coach goed?

Niet per se. Hoewel veel coaches professioneel getraind en bekwaam zijn in het begeleiden van cliënten naar hun doelen, betekent dit niet automatisch dat elke coach geschikt is voor elke cliënt of situatie. Er zijn verschillende factoren die de effectiviteit van een coach kunnen beïnvloeden:

  • Kwalificaties en ervaring
    Een goede coach heeft niet alleen de juiste opleiding en certificering, maar ook relevante ervaring in het werken met cliënten in een vergelijkbare context als die van jou.

  • Chemie en vertrouwen
    Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen jou en je coach. Vertrouwen en een gevoel van comfortabel zijn met je coach zijn essentieel voor een succesvolle coachingrelatie.

  • Specialisatie
    Sommige coaches hebben expertise op specifieke gebieden, zoals loopbaancoaching, leiderschapsontwikkeling, gezondheidscoaching, enzovoort. Het kan nuttig zijn om een coach te kiezen die ervaring heeft met jouw specifieke behoeften en doelen.

  • Coachingstijl
    Coaches kunnen verschillende stijlen van coachen hanteren, variërend van directief tot faciliterend. Het is belangrijk om een coach te vinden wiens stijl goed past bij jouw voorkeuren en persoonlijkheid.

  • Resultaten
    Een goede coach heeft een trackrecord van het behalen van positieve resultaten voor hun cliënten. Vraag naar referenties of getuigenissen om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten.

  • Voortdurende professionele ontwikkeling
    Effectieve coaches blijven hun vaardigheden en kennis verbeteren door middel van voortdurende professionele ontwikkeling en supervisie.

Kortom, terwijl er veel bekwame coaches zijn, is het belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen en verschillende coaches te overwegen voordat je beslist welke het beste bij jouw behoeften en doelen past.

Tip!

 Vooralsnog is 'coach' een vrij beroep. Dit houdt dan ook in dat iedereen zichzelf coach kan noemen. Daar schuilt een groot gevaar in. In onze ogen is coaching een vak waar een opleiding voor gevolgd moet zijn. Pas dan weet je wat het vak inhoudt en kun gericht mensen helpen. Helaas zijn er veel 'ervaringsdeskundigen' die zich coach noemen en zich niet kunnen beroepen op een opleiding. Coaching voor Mij raadt je aan om niet met hen in zee te gaan. Natuurlijk heb je altijd uitzonderingen op de regel, maar een coach met de nodige opleidingen (al dan niet met certificering) geeft je een eerste houvast of de coach ook echt de nodige papieren bezit.

Controleer altijd of de coach een opleiding heeft gedaan en vraag hiernaar tijdens de intake. Het is niet vreemd, het gaat immers om jouw eigen welzijn. Coaches bij Coaching voor Mij hebben allen een opleiding gedaan om zich daadwerkelijk als coach uit te geven.


Personal Coach

Wat doet een Personal Coach?

Een personal coach is iemand die individuen helpt bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van vaardigheden en het overwinnen van obstakels om persoonlijke groei en succes te bereiken. De exacte taken en verantwoordelijkheden van een personal coach kunnen variëren afhankelijk van het vakgebied en de behoeften van de cliënt, maar over het algemeen omvatten ze:

  • Doelstellingen vaststellen
    De coach werkt samen met de cliënt om duidelijke en haalbare doelen te stellen voor verschillende aspecten van hun leven, zoals carrière, gezondheid, relaties, enzovoort.

  • Ontwikkeling van een actieplan
    Nadat de doelen zijn vastgesteld, helpt de coach de cliënt bij het creëren van een gedetailleerd plan van aanpak om die doelen te bereiken. Dit kan het identificeren van stappen, het opstellen van deadlines en het bepalen van strategieën omvatten.

  • Motivatie en ondersteuning
    Een van de belangrijkste rollen van een personal coach is het bieden van motivatie en ondersteuning aan de cliënt tijdens hun reis naar het bereiken van hun doelen. Dit kan inhouden dat de coach de cliënt aanmoedigt, hen verantwoordelijk houdt voor hun acties en hen helpt om gemotiveerd te blijven, zelfs als ze tegenslagen tegenkomen.

  • Vaardigheden ontwikkelen
    Afhankelijk van de doelen van de cliënt, kan de coach helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden die nodig zijn om succes te behalen. Dit kan variëren van communicatievaardigheden tot timemanagement en stressmanagementtechnieken.

  • Reflectie en evaluatie
    Gedurende het coachingproces moedigt de coach de cliënt aan om regelmatig te reflecteren op hun vooruitgang en te evalueren wat wel en niet werkt. Op basis hiervan kunnen aanpassingen aan het actieplan worden gemaakt.

  • Accountabiliteit
    De coach houdt de cliënt verantwoordelijk voor het nemen van actie en het werken aan hun doelen. Dit kan inhouden dat de coach regelmatig incheckt met de cliënt, hen feedback geeft en hen helpt om eventuele obstakels te overwinnen die ze tegenkomen.

Over het algemeen draait het bij personal coaching om het bieden van individuele begeleiding en ondersteuning om mensen te helpen hun volledige potentieel te bereiken en een meer vervullend leven te leiden.

Tip!

Lees ook de omschrijving van een Loopbaancoach om te bekijken wat het beste bij je past.


Plaatsnaam

Waar kan ik worden gecoacht?

Vaak in overleg met de coach kun je bepalen waar je gecoacht wilt worden. Dit is veelal op neutraal terrein of bij de coach op locatie. Daarnaast maken veel coaches gebruik van speciale ruimtes die zij kunnen huren voor coachgesprekken.

Ben je bijvoorbeeld slecht ter been, dan is dat zeker iets om te bespreken. De coach komt in sommige gevallen ook aan huis.

Tip!

Je hoeft niet altijd binnen te blijven om gecoacht te worden. Wandelen is ook een manier om uit de dagelijkse omgeving te treden.


Plan van aanpak

Moet een plan van aanpak gebruikt worden?

Het gebruik van een plan van aanpak is een veelvoorkomende en nuttige praktijk bij coaching, maar het is niet strikt noodzakelijk in alle situaties. Een plan van aanpak kan echter verschillende voordelen bieden:

  • Richting en focus
    Een plan van aanpak helpt de coach en de cliënt om duidelijke doelen te stellen en een gestructureerd traject uit te stippelen om deze doelen te bereiken. Dit biedt richting en focus tijdens de coachingsessies.

  • Meetbare resultaten
    Door specifieke doelen te formuleren in het plan van aanpak, kunnen zowel de coach als de cliënt de voortgang nauwlettend volgen en de resultaten meten. Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen of de coaching effectief is en waar aanpassingen nodig zijn.

  • Accountabiliteit
    Een plan van aanpak kan helpen bij het creëren van een gevoel van verantwoordelijkheid en accountability bij de cliënt. Door concrete actiestappen vast te leggen, wordt de cliënt aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen groei en ontwikkeling.

  • Flexibiliteit
    Hoewel een plan van aanpak structuur biedt, moet het ook flexibel genoeg zijn om aan te passen aan veranderende omstandigheden of nieuwe inzichten die tijdens het coachingsproces naar voren komen. Dit kan worden bereikt door regelmatige evaluaties en aanpassingen van het plan.

  • Visualisatie en motivatie
    Het hebben van een concreet plan van aanpak kan cliënten helpen om hun doelen te visualiseren en hen motiveren om actie te ondernemen. Het zien van de stappen die nodig zijn om hun doelen te bereiken, kan hen aanmoedigen om gemotiveerd te blijven, zelfs als ze tegenslagen tegenkomen.

Hoewel een plan van aanpak dus vele voordelen kan bieden, is het belangrijk om te erkennen dat coaching een zeer individueel proces is en dat niet alle cliënten hetzelfde zullen reageren op gestructureerde plannen. Sommige cliënten kunnen bijvoorbeeld meer baat hebben bij een meer verkennende benadering waarbij de coach hen helpt om hun doelen te identificeren en actiestappen te formuleren tijdens het proces.

Het is aan de coach om de aanpak af te stemmen op de behoeften en voorkeuren van de cliënt.

Tip!

Refereer als coachee bij de intake altijd aan het plan van aanpak. Je wil graag weten wat je te wachten staat en hoe dit traject er uit komt te zien. De coach kent zijn technieken en weet bijna altijd hoe het traject in hoofdlijnen er uit kan komen te zien. Dus dit is voor de coach geen probleem.

Uiteraard blijft er altijd ruimte over om van de aanpak af te wijken indien jij en de coach merken dat een andere aanpak beter aansluit bij jouw coachvraag. Daarnaast kun je samen met de coach beter na afloop het traject evalueren aan de hand van het plan van aanpak.


Prijs

Welke prijs is standaard voor coaching?

De prijs voor coaching kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren, waaronder de ervaring en expertise van de coach, de duur en frequentie van de sessies, het type coaching dat wordt aangeboden en de geografische locatie. Over het algemeen zijn er verschillende gangbare prijsmodellen voor coaching:

  • Uurtarief
    Veel coaches hanteren een uurtarief, dat kan variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's per uur, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Een ervaren coach met een specialisatie kan bijvoorbeeld een hoger uurtarief rekenen dan een beginnende coach.

  • Pakketprijzen
    Sommige coaches bieden pakketten aan waarbij cliënten meerdere sessies tegelijk inkopen tegen een gereduceerd tarief per sessie. Dit kan cliënten stimuleren om zich te engageren voor een reeks sessies en kan ook kosteneffectiever zijn op lange termijn.

  • Maandelijkse retainer
    In sommige gevallen kunnen cliënten een maandelijkse retainer betalen om toegang te krijgen tot een bepaald aantal coachingssessies of tot doorlopende ondersteuning van hun coach.

  • Groepscoaching
    Groepscoachingssessies kunnen over het algemeen minder duur zijn dan individuele coachingssessies, omdat de kosten worden gedeeld tussen de deelnemers.

  • Gratis of proefsessies
    Sommige coaches bieden gratis of goedkope proefsessies aan om potentiële cliënten de kans te geven om kennis te maken met hun diensten voordat ze zich verbinden tot betaling.

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van coaching niet altijd een indicatie is van de kwaliteit van de dienstverlening. Het is verstandig om verschillende coaches te onderzoeken, hun tarieven te vergelijken en indien mogelijk referenties te controleren voordat je een keuze maakt.

Daarnaast is het essentieel om een coach te kiezen wiens tarieven binnen jouw budget vallen en die waarde toevoegt aan jouw specifieke behoeften en doelen.

Tip!

Een goede coach gevonden maar je vindt deze te duur? Bespreek dit dan met de coach. Het is uiteindelijk aan de coach zelf om te bepalen of zij/hij kan zakken in tarief.

Overigens lijkt een coachtraject vaak duur, het is echter wel een investering in jezelf! Als je de kosten hiervan afzet tegen jouw geluk, is het het meer dan waard!






Q
Quote

Waarom een quote op het coachprofiel?

Het plaatsen van een beknopte zin die de kern van de coachingpraktijk samenvat ("Quote") op het coachprofiel kan potentiële coachees snel informeren over de missie van de coach.

Tip!

Heeft een coach geen quote, vraag de coach waar zij of hij voor staat: wat vindt de coach belangrijk?






R
Relatiecoaching

Wat is Relatiecoaching?

Relatiecoaching is een vorm van begeleiding waarbij een professionele coach individuen en koppels helpt bij het verbeteren van hun relaties door middel van effectieve communicatie, conflictbeheersing, het opbouwen van vertrouwen en het versterken van de verbondenheid, met als doel het bevorderen van gezonde en duurzame relaties.

Tip!

Bekijk alle vormen van coaching.






S
Specialisme en coachcategorie

Welke coachcategorieƫn zijn er en kan een coach deze allemaal?

Er zijn talloze specialismen en categorieën binnen het coachingsveld, en geen enkele coach kan ze allemaal beheersen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende specialismen en coachcategorieën:

  • Levenscoaching
    Helpt individuen bij het identificeren en bereiken van persoonlijke doelen op verschillende levensgebieden, zoals carrière, relaties, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

  • Loopbaancoaching
    Begeleidt individuen bij het verkennen van loopbaanmogelijkheden, het nemen van carrièrebeslissingen, het ontwikkelen van professionele vaardigheden en het bereiken van loopbaandoelen.

  • Executive coaching
    Richt zich op het begeleiden van leidinggevenden en managers bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het verbeteren van prestaties en het bereiken van organisatorische doelen.

  • Teamcoaching
    Helpt teams bij het verbeteren van samenwerking, communicatie, probleemoplossing en prestaties door middel van groepsgerichte coachinginterventies.

  • Relatiecoaching
    Ondersteunt koppels bij het verbeteren van communicatie, het oplossen van conflicten, het herstellen van vertrouwen en het versterken van hun relatie.

  • Gezondheids- en welzijnscoaching
    Bevordert de gezondheid en het welzijn van individuen door middel van ondersteuning bij het stellen van gezondheidsdoelen, het aannemen van gezonde levensstijlgewoonten en het omgaan met stress.

  • Financiële coaching
    Helpt individuen bij het opstellen van financiële doelen, het opbouwen van financiële veerkracht, het beheren van budgetten en het maken van weloverwogen financiële beslissingen.

  • Spirituele coaching
    Ondersteunt individuen bij het verkennen van hun spirituele pad, het vinden van betekenis en doel in het leven, en het ontwikkelen van een dieper begrip van zichzelf en de wereld om hen heen.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele specialismen en categorieën binnen het coachingsveld. Elke coach heeft meestal expertise op één of enkele van deze gebieden en zal zich richten op cliënten die specifieke behoeften hebben die binnen hun expertisegebied vallen.

Tip!

Selecteer bij jouw keuze in coaches ook het type coaching waar je naar op zoek bent. Daarnaast kun je coaches altijd vragen waar zij zelf vinden dat zij het beste in zijn.






T
Teamcoaching

Het gaat toch om het individu?

Hoewel teamcoaching zich richt op het verbeteren van de prestaties en dynamiek van een team als geheel, is het belangrijk om te erkennen dat individuen binnen het team nog steeds een cruciale rol spelen in het proces van teamontwikkeling. Teamcoaching combineert het begrip van individuele persoonlijkheden, behoeften en sterke punten met het streven naar collectieve doelen en verbeteringen in de teamdynamiek.

Hier zijn enkele manieren waarop teamcoaching rekening houdt met individuen binnen het team:

  • Individuele betrokkenheid
    Teamcoaching kan individuele teamleden aanmoedigen om actief deel te nemen aan het proces door hun perspectieven, ideeën en zorgen te delen. Dit bevordert een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij het team.

  • Ontwikkeling van individuele vaardigheden
    Tijdens teamcoaching kunnen individuele teamleden de kans krijgen om specifieke vaardigheden te ontwikkelen die hen helpen bij hun rol binnen het team, zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing.

  • Erkenning van diversiteit
    Teamcoaching erkent en waardeert de diversiteit aan perspectieven, ervaringen en vaardigheden die elk individueel teamlid brengt. Dit kan leiden tot een inclusieve en veerkrachtige teamcultuur.

  • Ondersteuning bij individuele uitdagingen
    Indien nodig kan teamcoaching individuele teamleden ondersteuning bieden bij het omgaan met specifieke uitdagingen of conflicten die van invloed zijn op hun prestaties en welzijn binnen het team.

Kortom, hoewel teamcoaching zich richt op het verbeteren van de prestaties van het team als geheel, erkent het ook de waarde en impact van individuele teamleden binnen dat proces. Het succes van het team wordt vaak bepaald door de effectiviteit van elk individu en hun interacties binnen de groepsdynamiek.

Tip!

Teamcoaching is een waardevol instrument in het verbeteren van resultaten van afdelingen. Gaat het je als manager niet gemakkelijk af om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen? Overweeg een teamcoach om jou en jouw afdeling daarbij te helpen!


Trainer

Wat is het verschil tussen een trainer en een coach?

Het verschil tussen een trainer en een coach ligt voornamelijk in de aard van hun werkzaamheden, hun focus en de manier waarop ze met individuen of groepen werken:

  • Focus
    Een trainer richt zich voornamelijk op het overdragen van kennis, vaardigheden en informatie aan individuen of groepen. Ze gebruiken gestructureerde lesmethoden en trainingsprogramma's om specifieke leerdoelen te bereiken.

    Een coach daarentegen richt zich op het faciliteren van het leerproces van individuen of groepen door het stellen van vragen, het bieden van feedback en het aanmoedigen van reflectie en zelfontdekking. Ze helpen cliënten om hun eigen antwoorden te vinden en hun potentieel te realiseren.

  • Benadering
    Een trainer heeft meestal een directieve benadering, waarbij ze instructie geven en leiding geven aan het leerproces. Ze kunnen presentaties geven, demonstraties uitvoeren en praktische oefeningen begeleiden.

    Een coach heeft meestal een niet-directieve benadering, waarbij ze de cliënt helpen bij het verkennen van hun eigen gedachten, gevoelens en doelen. Ze stellen open vragen, luisteren actief en bieden ondersteuning zonder te sturen of te dicteren.

  • Doelstellingen
    De doelstellingen van een trainer zijn gericht op het aanleren van specifieke vaardigheden, het overbrengen van kennis of het verbeteren van prestaties in een bepaald vakgebied.

    De doelstellingen van een coach zijn gericht op persoonlijke groei, ontwikkeling en het bereiken van doelen op zowel professioneel als persoonlijk gebied.

  • Tijdsduur
    Trainingssessies zijn over het algemeen korter en gestructureerder, met een focus op het behalen van specifieke leerdoelen binnen een vastgestelde tijd.

    Coachingsessies kunnen langer duren en zijn vaak meer flexibel, waarbij de focus ligt op het verkennen van diepere kwesties en het faciliteren van verandering over een langere periode.

In het kort:
een trainer is gericht op het overdragen van kennis en vaardigheden, terwijl een coach gericht is op het begeleiden van individuen of groepen bij het ontdekken van hun eigen antwoorden en het realiseren van hun potentieel.

Tip!

Na een coachtraject kun je altijd in overleg met een coach bekijken of en welke trainingen interessant zijn. Het kan zijn dat na een loopbaancoachtraject je tot de conclusie komt een nieuwe opleiding te willen gaan volgen. De coach kan je op weg helpen!


Type coaching

Er zijn zoveel verschillende type coaches en coaching

Naast emotiegerichte coaches die in het Hier-en-nu, op gevoel en ontdekking, bewogen zijn en inspelen op gemoedstoestand, kunnen er coaches zijn met verschillende karakteristieken en onderbouwingen:

  • Praktische coaches
    Deze coaches zijn hands-on, doelgericht en pragmatisch. Ze zijn gericht op het bieden van concrete oplossingen en het helpen van cliënten om praktische stappen te zetten om hun doelen te bereiken.

  • Theoretische coaches
    Deze coaches zijn strategisch, holistisch en analytisch. Ze gebruiken theoretische kaders en wetenschappelijke benaderingen om cliënten te begeleiden bij het begrijpen van complexe problemen en het ontwikkelen van effectieve oplossingen.

  • Spirituele coaches
    Deze coaches richten zich op diepere innerlijke processen, intuïtie en verbinding met het hogere zelf. Ze kunnen cliënten helpen om spirituele groei te ervaren, innerlijke rust te vinden en hun levensdoel te ontdekken.

  • Zakelijke coaches
    Deze coaches zijn gericht op het behalen van zakelijke doelen en resultaten. Ze helpen cliënten om heldere doelstellingen te formuleren, zakelijke strategieën te ontwikkelen en effectief leiderschap te tonen in hun professionele omgeving.

  • Confronterende coaches
    Deze coaches zijn direct, assertief en confronterend. Ze dagen cliënten uit om hun beperkende overtuigingen en gedragingen onder ogen te zien, en moedigen hen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en keuzes.

  • Empathische coaches
    Deze coaches zijn gevoelig en invoelend, en ze zijn in staat om zich goed te verplaatsen in de emoties en ervaringen van hun cliënten. Ze bieden een ondersteunende en begripvolle omgeving waarin cliënten zich veilig voelen om hun emoties te uiten en uitdagingen aan te gaan.

  • Creatieve coaches
    Deze coaches moedigen cliënten aan om buiten de gebaande paden te denken en nieuwe perspectieven te verkennen. Ze maken gebruik van creatieve technieken en oefeningen om cliënten te helpen hun verbeeldingskracht te gebruiken en innovatieve oplossingen te bedenken.

  • Motiverende coaches
    Deze coaches zijn inspirerend en energiek, en ze helpen cliënten om hun motivatie en doorzettingsvermogen te vergroten. Ze stimuleren cliënten om hun volledige potentieel te benutten en moedigen hen aan om actie te ondernemen richting hun doelen.

  • Reflectieve coaches
    Deze coaches zijn bedachtzaam en analytisch, en ze helpen cliënten om dieper na te denken over zichzelf en hun situatie. Ze stellen reflectieve vragen en moedigen cliënten aan om hun gedachten en gevoelens te onderzoeken, waardoor ze nieuwe inzichten kunnen verwerven en groeien.

  • Collaboratieve coaches
    Deze coaches werken samen met hun cliënten als gelijkwaardige partners in het coachingproces. Ze creëren een samenwerkingsgerichte omgeving waarin cliënten worden aangemoedigd om hun eigen oplossingen te vinden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun groei en ontwikkeling.

Elke coach kan een unieke combinatie van deze karakteristieken vertonen, afhankelijk van hun persoonlijke stijl, ervaring en achtergrond. Het is belangrijk voor cliënten om een coach te vinden die past bij hun specifieke behoeften en voorkeuren. 

Tip!

Elke coach gebruikt zijn eigen manier van coachen. Vraag de coach zelf hoe zij of hij zich ziet. Hierdoor krijg je een nog beter beeld of de coach en manier van coachen bij jou passen. Gebruik de zoekfilters op Coaching voor Mij om coaches te selecteren.






U
Uren

Er is geen standaard aantal uren dat je moet worden gecoacht

Er is geen standaard aantal uren dat nodig is voor coaching, omdat de duur van een coachtraject sterk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de doelen van de cliënt, de aard van de te behandelen kwesties, de intensiteit van de coaching en de voorkeuren van zowel de cliënt als de coach.

Enkele overwegingen die de duur van een coachtraject kunnen beïnvloeden, zijn onder meer:

  • Complexiteit van doelen
    Als de doelen van de cliënt complex zijn of meerdere aspecten van hun leven omvatten, kan er meer tijd nodig zijn om ze te bereiken.

  • Frequentie van sessies
    De frequentie van coachingsessies kan variëren, van wekelijks tot maandelijks of zelfs minder vaak. Een hogere frequentie kan resulteren in snellere vooruitgang, maar dit is niet altijd nodig of haalbaar voor elke cliënt.

  • Tijd voor reflectie en actie
    Tussen de sessies door hebben cliënten tijd nodig om te reflecteren op wat er tijdens de sessies is besproken en om actie te ondernemen op basis van hun inzichten. Dit kan ook de totale duur van het coachtraject beïnvloeden.

  • Verloop van verandering
    De snelheid waarmee een cliënt veranderingen ervaart en nieuwe gewoonten ontwikkelt, kan variëren. Sommige veranderingen kunnen snel optreden, terwijl andere meer tijd en consistentie vereisen.

  • Budgettaire overwegingen
    Het budget van de cliënt kan ook een rol spelen bij het bepalen van de duur van het coachtraject. Sommige cliënten kunnen zich veroorloven om langdurige coaching te volgen, terwijl anderen beperkt zijn in hun financiële middelen en daarom slechts een beperkt aantal sessies kunnen veroorloven.

Over het algemeen is het belangrijk dat het aantal coachingsessies en de duur van het traject worden afgestemd op de individuele behoeften en omstandigheden van de cliënt, in overleg tussen de cliënt en de coach. Dit zorgt ervoor dat de coaching effectief is en aansluit bij de specifieke doelen van de cliënt.

Tip!

De effectiviteit van het coachtraject en de benodigde uren zijn voor een groot deel afhankelijk van jouw eigen inzet. Hoe meer je werkt aan jouw coachvraag, des te sneller en effectiever kan worden gecoacht. Het is dan ook zonde als je — nadat je een coachtraject bent gestart — hier niet vol voor gaat.






V
Vergelijken

Kan je coaches makkelijk vergelijken?

Het vergelijken van coaches kan zowel eenvoudig als uitdagend zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen bij het vergelijken van coaches:

  • Specialisatie en ervaring
    Kijk naar de specifieke specialisatie en ervaring van elke coach. Sommige coaches zijn gespecialiseerd in specifieke gebieden zoals loopbaanontwikkeling, leiderschapsontwikkeling, relatiecoaching, etc. Het is belangrijk om een coach te kiezen wiens expertise aansluit bij jouw specifieke behoeften.

  • Coachingstijl
    Coaches kunnen verschillende coachingstijlen hanteren, variërend van directief tot niet-directief, en van ondersteunend tot uitdagend. Overweeg welke stijl het beste bij jou past en welke aanpak je het meest effectief vindt.

  • Referenties en getuigenissen
    Vraag om referenties en bekijk getuigenissen van eerdere cliënten om een idee te krijgen van de ervaringen van anderen met de coach. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de effectiviteit en betrouwbaarheid van de coach.

  • Tarieven en beschikbaarheid
    Vergelijk de tarieven en beschikbaarheid van verschillende coaches. Sommige coaches hanteren uurtarieven, terwijl anderen pakketten aanbieden. Zorg ervoor dat je een coach vindt wiens tarieven en beschikbaarheid passen binnen jouw budget en schema.

  • Chemie en vertrouwen
    Het is belangrijk om een goede chemie te hebben met je coach en een gevoel van vertrouwen te ervaren. Overweeg een kennismakingsgesprek of initiële sessie om te zien of er een klik is tussen jou en de coach voordat je besluit om met haar/hem te werken.

  • Certificering en accreditatie
    Kijk naar de certificering en accreditatie van de coach. Hoewel coaching geen wettelijk gereguleerd beroep is, kunnen certificeringen en accreditaties van erkende organisaties zoals de International Coach Federation (ICF) een indicatie zijn van de professionele kwalificaties en toewijding van de coach.

Door deze factoren te overwegen en verschillende coaches te onderzoeken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en de coach vinden die het beste aansluit bij jouw behoeften en doelen. Natuurlijk helpt Coaching voor Mij je hierbij met alle filters die je kan inzetten, naast de online Coachvideo van de coach zelf.

Tip!

Gebruik de filters op onze website in je zoekopdracht !


Video

Veel coaches bij Coaching voor Mij hebben een video

Coaching voor Mij is de eerste partij in Nederland die van coaches ook een coachvideo op de site heeft geplaatst. De reden is hoofdzakelijk dat je zo beter kunt bepalen of je een 'klik' hebt met de coach. Je weet dus voordat je überhaupt op kennismakingsgesprek gaat of je door deze coach gecoacht wilt worden.

Voor de coach en jezelf is het 'traject van inventariseren naar kennismakingsgesprek tot aan start van het coachtraject' op deze manier efficiënt en effectief: het kost je zo de minste tijd en het minste geld!

Tip!

Bekijk nadat je de selectiecriteria hebt aangegeven (zoals woonplaats, type coaching en kosten) eerst naar de video om vast te stellen of je een 'klik' hebt. Daarna kun je rustig het coachprofiel lezen en een gratis kennismakingsgesprek aanvragen!


Video bellen

Wat zijn de voordelen van online video bellen?

Steeds meer coaches maken gebruik van online video bellen als een effectief middel om coaching op afstand te bieden aan hun cliënten. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder:

  • Toegankelijkheid
    Online video bellen maakt coaching toegankelijk voor cliënten over de hele wereld, ongeacht hun geografische locatie. Hierdoor kunnen cliënten gemakkelijker toegang krijgen tot de coachingdiensten die ze nodig hebben.

  • Flexibiliteit
    Zowel coaches als cliënten profiteren van de flexibiliteit die online coaching biedt. Ze kunnen sessies plannen op momenten die voor beide partijen het beste werken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over reistijd of locatie.

  • Gemak
    Online coaching elimineert de noodzaak van reizen naar een fysieke locatie, waardoor zowel coaches als cliënten tijd en moeite besparen. Dit maakt coaching gemakkelijker te integreren in drukke schema's.

  • Vertrouwdheid en comfort
    Sommige cliënten voelen zich misschien meer op hun gemak om persoonlijke kwesties te bespreken vanuit hun eigen huis of een andere vertrouwde omgeving. Dit kan de openheid en eerlijkheid tijdens de sessies bevorderen.

  • Technologische mogelijkheden
    Met de voortdurende verbeteringen in technologieën voor online communicatie, zoals betere videokwaliteit en stabiele internetverbindingen, wordt online video bellen steeds meer een naadloze en effectieve manier om coaching te bieden.

Het is echter belangrijk op te merken dat online coaching niet voor iedereen geschikt is en dat sommige mensen de voorkeur geven aan face-to-face interactie. Het is aan coaches om de voorkeuren van hun cliënten te respecteren en verschillende mogelijkheden aan te bieden om aan hun behoeften te voldoen.

Tip!

Op elke mobiele smartphone, IPad / Tablet of computer zit tegenwoordig de mogelijkheid voor online video bellen via Skype, Teams, Whatsapp, Google chat of Face-Time. Vraag dan ook aan de coach tijdens het intake gesprek of dit ingezet kan worden wanneer daar behoefte aan is.






W
Websites en platforms voor coaching

Wat zijn er veel coachwebsites en platforms

Het is waar dat er tal van websites zijn gewijd aan coaching en coaches. Coaching voor Mij fungeert als een onafhankelijk platform voor individuen en bedrijven die op zoek zijn naar de expertise van coaches. Daarnaast ondersteunt Coaching voor Mij coaches bij het beheren van hun praktijk.

Vaak hebben coaches ook een eigen website, maar deze kan moeilijk vindbaar zijn en verdrinken in de zee van online marketing. Gelukkig biedt Coaching voor Mij hierbij hulp!

Tip!

Coaching voor Mij is onafhankelijk, kent een 'no pay no cure' principe en bestaat al meer dan 10 jaar in Nederland. En is inmiddels ook te vinden in België en Curacao.

Gebruik het dan ook binnen jouw eigen organisatie en kies voor effectief en efficiënt coachen (van jouw medewerkers).






Z
Zakelijk gebruik van Coaching voor Mij

Kan ik ook bij Coaching voor Mij terecht als ik vanuit mijn organisatie een coach mag kiezen?

Zeker! Coaching voor Mij is voor iedereen in Nederland te gebruiken, particulieren maar zeker ook organisaties kunnen deze site inzetten. Stem van te voren eerst met jouw leidinggevende of HR Manager af of je een (externe) coach mag kiezen. Zo ja, dan kun je elke coach op Coaching voor Mij kiezen. Kies je ervoor om het privé te betalen dan is dat natuurlijk niet nodig en ben je geheel vrij om coaches te benaderen.

Tip!

Sterker nog, ben je leidinggevende of HR Manager, dan maken we het je nog makkelijker! Je kunt deze site in jouw eigen huisstijl, logo en kleuren maken, kosteloos! Zo krijg je een persoonlijke coachsite voor niets! Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.


Zelf je coach kiezen

Kan ik beter zelf mijn coach kiezen?

Coachen kan op een persoonlijk terrein komen of je juist confronteren met punten die je liever niet hoort of wilt zien. Kortom, het kan aspecten bevatten die je niet zo maar met iedereen wil bespreken. Alleen jij zelf kunt vaststellen met wie wel. Anderen kunnen wel een vermoeden hebben, maar uiteindelijk ben jij degene die kan beoordelen of je met iemand een 'klik' hebt. Deze 'klik' bepaalt mede of je openstaat voor het bespreken van eerder genoemde punten.

Daarom adviseert Coaching voor Mij iedereen: leidinggevenden, HR Managers, huisartsen, familie en vrienden om iedereen zelf de coach te laten kiezen. Hiermee verhoog je de kans op een succesvol coachtraject en ga je uiteindelijk als organisatie of als persoon efficiënter om met tijd en kosten!

Tip!

Indien jezelf de coach niet mag uitzoeken van jouw leidinggevende, vraag dan of jouw leidinggevende contact opneemt met Coaching voor Mij. Wij laten graag zien dat Coaching voor Mij meedenkt met organisaties én medewerkers, zo creëren wij een win-win voor organisatie én medewerker.


Zorgverzekering

Vergoeden zorgverzekeraars soms een coachtraject?

Het is raadzaam om bij jouw zorgverzekeraar altijd even navraag te doen of een coachtraject wordt vergoed.

Tip!

Vraag ook altijd bij het kennismakingsgesprek met jouw coach of coachtrajecten vergoed worden door zorgverzekeraars.


Ā© Coaching voor Mij 2014 - 2024